Находка в праисторическия солодобивен и градски центърЕсхарата от II-I век пр.

...
Находка в праисторическия солодобивен и градски центърЕсхарата от II-I век пр.
Коментари Харесай

Огнище за религиозни практики изникна в Провадия-Солницата

Находка в праисторическия солодобивен и градски център
Есхарата от II-I век прочие Хр.

Ниска квадратна глинобитна площадка с форма на пресечена пирамида, която е била огнище с неутилитарни функционалности бе открита при започване на тазгодишния археологически сезон на Провадия-Солницата. Тя е датирана от II-I век прочие Хр., оповестиха от археологическия екип, който работи на праисторическия солодобивен и градски център.

Този вид огнища са известни като есхара и се свързват с тракийските религиозни вярвания и практики като място, върху което се извършат ритуали за удостояване на божествени сили. Открита е в сграда, в която има още едно, само че общоприетоо огнище, допълват от екипа.



Най-впечатляваща в есхарата е нейната орнаментация, нанесена върху деликатно загладената горна повърхнина благодарение на връв, притиснат към към момента влажната глина, съгласно експертите. Орнаменталното поле обгръща цялата горна повърхнина и надлежно е квадратно; обрисувано е посредством две успоредни линии и в допълнение е разграничено на четири триъгълника посредством пресичащите се в геометричния център на есхарата диагонали, показани също с по две двойни успоредни линии.

В две от срещуположните триъгълни полета (северно и южно) са изобразени по една женска фигура в поза на адорация, т. е. с ръце, вдигнати нагоре за молитва. Ръцете са с по три разперени пръста. По-добре непокътнатото изображение е с издължено овално лице (глава), с торс във тип на равнобедрен триъгълник и необятна пола - сходна на кринолин, пристегната с коланче в кръста. В срещуположния триъгълник е изобразена още една отчасти непокътната фигура със сърцевиден торс и дреха, разкрояваща се встрани.

Двете антропоморфни изображения са устремени в своята молитва към геометричния център на есхарата - пресечната точка на двата диагонала, оградена от погрешен кръг, напомнящ слънце. Гледайки тези изображения, неизбежно в съзнанието изплуват облиците на кариатидите, показани триизмерно в Свещарската гробница от III в. прочие Хр., които имат сходна позиция, обърнали поглед към небето, показват археолозите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР